Nikah İşlemleri

Nikah İşlemleri
Nikah İşlemleri

Evlilik çiftler için aşama aşama ilerleyen mutlu bir yolculuktur. Evlilik teklifi, kız isteme, söz, nişan yapıldıktan sonra sıra işin resmi kısmı olan nikah işlemlerine gelir. Bu aşamada evlenmeyi düşünen çiftler nikah işlemleri için nereye başvuracaklarını, nikah işlemleri için gerekli belgelerin neler olduğunu ve bu belgeleri nerelerden temin edeceklerini ve nükah için nasıl gün alacaklarını araştırırlar. Sayfamızdan nikah işlemlerinin nerede ve nasıl yapılacağını, nikah işlemleri için doldurulması gereken belgelerin neler olduğunu, nikah işlemlerinin kaç gün sürdüğünü yani kısacası nikah işlemleri ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Adım Adım Nikah işlemleri
Adım Adım Nikah işlemleri

İşte adım adım resmi nikah işlemleri:

Nikah İşlemleri İçin Nereye Başvurmak Gerekir?

Resmi nikah işlemlerini yapmaya yetkili merciler belediyelerdir. Bağlı bulunduğunuz semtteki ilçe belediyesinin hizmet binasına giderek buradaki evlendirme dairesine ya da evlendirme memurluğuna nikah işlemleri için başvuruda bulunabilirsiniz. Burada size nikah işlemleri için gerekli belgelerin bir listesi verilecektir. Bu listede yer alan evrakları tamamladıktan sonra evleneceğiniz kişi ile birlikte Resmi nikah başvurusunu Evlendirme Dairesine yapabilirsiniz.

Nikah İşlemleri İçin Nereye Başvurmak Gerekir
Nikah İşlemleri İçin Nereye Başvurmak Gerekir

Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çiftlerden birinin veya her ikisinin yerleşim yeri adresinin Aynı Belediye sınırları içerisinde olması halinde Belediye Evlendirme Birimine birlikte müracaat etmeleri ile yapılır.

Nikah Öncesi Davullu Zurnalı Gelin Çıkarma

Nikahtan önce gelin evinin kapısında davul zurna çaldırarak davullu zurnalı gelin çıkarma için bizi arayın Telefon: 0543 854 17 27

davul zurna gelin çıkartma

İkamet Edilen Belediye Sınırları Dışındaki Bir Belediyeye Bağlı Nikah Dairesinde Evlenmek İsteyenler İçin Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır?

Evlenmek istediğiniz ilçede çiftlerden en az biri ikamet etmiyorsa o zaman Evlenme izin belgesi alınması gerekir. Evlenme izin belgesi çiftlerden birinin ikamet ettiği ilçe belediyesine gidilerek oradaki evlendirme dairesinden alınabilir. Evlenme izin belgesi almak için belediyeye birlikte gidilmesi gerekiyor. Alınan Evlenme İzin Belgesini Nikah işlemlerini yapmak istediğiniz Belediyenin Evlendirme birimine vermeniz gerekmektedir.

Nikah işlemleri için randevu alma
Nikah işlemleri için randevu alma

Nikah Başvurusu İçin Randevu Almak Gerekir Mi?

Nikah işlemleri için başvurular Belediyelerin nikah memurluklarına yapılmaktadır. Nikah başvurularının evlenecek çiftlerin birlikte giderek yapması gerekiyor. Ancak nikah başvurusu yapmak için önceden randevu alınması istenmiyor. Nikah işlemleri için belediye evlendirme dairesine randevusuz olarak gidebilirsiniz.

Nikah işlemleri için randevu alma
Nikah işlemleri için randevu alma

Nikah İşlemlerini Tek Kişi Yapabilir Mi?

Nikah işlemleri için Belediye Hizmet Binasında yer alan Evlendirme dairesine eşlerden her ikisinin de başvurması gereklidir. Eğer eşlerden birsi başvuruda olmayacaksa diğerine nikah işlemleri için noter onaylı vekaletname vermesi gerekir.

Nikah İşlemleri İçin Gerekli Belgeler
Nikah İşlemleri İçin Gerekli Belgeler

Nikah İşlemleri İçin Gerekli Belgeler Nelerdir ? Resmi Nikah Başvurusu İçin Hangi Evrakları Almak Gerekir?

Nikah başvurusunda bulunduğunuzda TC kimlik numaranız üzerinden nüfus bilgilerinize ve nikah başvurusu incelenmesi için gerekli bilgilere online olarak sistemlerinden ulaşabiliyor. Bu nedenle Belediye’de resmi nikah başvurusu için çok fazla belge istenmiyor.

Belediyelerde resmi nikah başvurusunda istenen belgeler;

  1. evlenme beyannamesi,
  2. kimlik belgesi,
  3. fotoğraf,
  4. sağlık raporu

Resmi nikah başvurusunu belediyede evlendirme memurluğuna yaptınız ve sizden bazı belgeler istedi. Peki nikah işlemleri için gerekli olan bu belgeleri nereden ve nasıl alabilirsiniz. Şimdi bu konuda evlenecek çiftlerimizi biraz aydınlatalım.

evlenme beyannamesi ve evlilik izin belgesi
evlenme beyannamesi ve evlilik izin belgesi

Resmi Nikah İçin Gerekli Belgeler 1: Evlenme Beyannemesi Nedir? Nereden Alınır? Nasıl Doldurulur?

Evlenme beyannamesi çiftlerin resmi nikah işlemleri için Belediyede Evlendirme Dairesine başvurduklarında burada doldurmaları istenen bir formdur. Evlenme beyannamesi nereden alınır ya da Evlenme beyannamesi nasıl temin edilir diye araştırmanıza gerek yok. Evlenme beyannamesi resmi nikah başvurusu sırasında size verilen bir formdur. Bu form nikah dairesine gittiğinizde size verilecektir. Siz de evleneceğiniz kişi ile birlikte bu Evlenme beyannamesi formunu doldurarak evlendirme dairesine teslim edeceksiniz.  

Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi
Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi

Resmi Nikah İçin Gerekli Belgeler 2 – Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi

Resmi nikah işlemleri için Belediyedeki Evlendirme memurluğuna başvurduğunuzda sizden fotoğraflı nufüs cüzdanınızın asılları ve fotokopileri istenecektir. Evlenecek kişilerin nikah işlemleri için ibraz edecekleri nüfus cüzdanı fotoğraflı, yıpranmamış, okunaklı ve T.C. kimlik numaralı olmalıdır. Nikah dairesine nüfus cüzdanının aslı değil yalnızca fotokopisi teslim edilir. Fakat fotokopinin aslı gibi olduğunu teyit etmek için aslı da talep ediliyor. Nikah işlemleri sırasında nikah dairesinde sürücü belgesi ise kimlik belgesi olarak kabul edilmiyor.

Nikah işlemleri için vesikalık fotoğraf
Nikah işlemleri için vesikalık fotoğraf

Resmi Nikah İçin Gerekli Belgeler 3 -Vesikalık Fotoğraf

Nikah işlemleri için vesikalık fotoğraf tüm belediyeler tarafından talep ediliyor. Ancak talep edilen vesikalık fotoğraf sayısı belediyeden belediyeye göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin bazıları 4 adet bazı belediyeler ise 6 ya da 8 adet vesikalık fotoğraf  isteyebiliyor. Bu nedenle nikah işlemleri için son 6 ay içinde çekilmiş en az 8 adet vesikalık fotoğraf ayarlamalısınız. Ayrıca nikah işlemleri için ibraz edeceğiniz fotoğrafların, renkli ve ön cepheden sivil giysilerle ve son altı ay içerisinde çekilmiş olması gerekiyor. Vesikalık fotoğrafta kadınların alın, çene ve yüzleri açık olmak şartıyla başörtülü fotoğrafları da kabul edilmektedir.

Nikah için sağlık raporu
Nikah için sağlık raporu

Resmi Nikah İçin Gerekli Belgeler 4- Sağlık Raporu

Resmi nikah işlemleri için istenilen belgelerden biri de Evlilik için alınacak sağlık raporudur. Evlenme muayenesi ile eşlerin evlenmeye engel olabilecek herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığının teşhis edilmesi için bazı tetkiklerin yapılması gerekiyor. Evlilik için yapılan muayne sonrasında evlilik sağlık raporu düzenlenerek size verilecektir.

Evlilik sağlık raporu için gerekli testler
Evlilik sağlık raporu için gerekli testler

Evlilik sağlık raporu için gerekli testler nedir?

  • Eşlerin kan gruplarının belirlenmesi
  • Cinsel yollarla bulaşan herhangi bir rahatsızlığın bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi
  • Kan tahlili yaptırılması
  • Akdeniz anemisi testi (50 yaş üzeri kadınlandan istenmiyor)
  • Doktorun gerekli görmesi halinde akciğer filmi çektirilmesi işlemleri yapılıyor.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır Aile Hekimliği
Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır Aile Hekimliği

Evlilik için sağlık raporu nereden alınır?

Evlilik için sağlık raporunu aile hekimleri ücretsiz olarak veriyor. Ayrıca evlilik sağlık raporu için yapılan tetkiklere de aile hekimliğinde herhangi bir ücret alınmıyor.

Evlilik sağlık raporu özel hastanelerden de aslınabiliyor. Ancak özel bir hastaneden alınan evlilik sağlık raporunun nikah işlemlerinde geçerli kabul edilebilmesi için alınan rapora mutlaka aile hekimliği tarafından görülerek kaşe ve imzası yapılası gerekiyor.

Evlilik İçin Sağlık Raporu ücretli mi
Evlilik İçin Sağlık Raporu ücretli mi

Evlilik İçin alınan Sağlık Raporu Ücretli mi?

Aile hekiminden alınan evlilik sağlık raporu için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Evlilik sağlık raporu için tetkikleri özel hastanede ya da bir devlet hastanesinde yaptırmak isterseniz, yapılan tetkikler için belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Evlilik sağlık raporu için özel hastane ya da devlet hastanesindeki ücretler ise kurumların fiyat tarifesine göre farklılık gösterebiliyor.

Rapor için gereken tetkikleri, devlete bağlı sağlık kuruluşlarında aile hekiminin yönlendirmesi ile yaptırırsan herhangi bir ücret ödemen gerekmiyor.

Evlilik İçin Sağlık Raporu geçerlilik süresi
Evlilik İçin Sağlık Raporu geçerlilik süresi

Evlilik İçin Alınan Sağlık Raporunun Geçerlilik Süresi Ne Kadar

Evlilik için aile hekiminden alınan sağlık raporunun geçerlilik süresi ise 6 aydır. Nikah işlemlerinden 6 ay öncesine kadar alınan evlilik sağlık raporları nikah işlemleri için evlendirme dairesinde kabul ediliyor.

Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanma
Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanma

Evlenmeden Önceki Soyadını Kullanmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Gelin adaylarının evlenmeden önceki soyadını kullanmak için Belediyede evlilik işlemleri sırasında evlendirme memurluğuna, evlenmeden önceki soyadını kullanmak istediğini yazılı olarak bildirmesi gerekiyor. Böylece kadın, kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabiliyor. Örneğin Gelin adayı Ayşe YILMAZ damat adayı da Ahmet ÇAKIR ise Gelinin evlendikten sonraki soyadı Ayşe YILMAZ ÇAKIR oluyor.

Gelin adayı evlilik işlemleri sırasında evlenmeden önceki soyadını kullanmakla ilgili herhangi bir talepte bulunmazsa evlendikten sonra eşinin soyadını alıyor.

kızlık soyadını kullanmak için ne yapmak gerekiyor
kızlık soyadını kullanmak için ne yapmak gerekiyor

Kızlık Soyadını Kullanmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Kadın evlenmeden önceki soyadını (diğer adıyla kızlık soyadını) kullanmak istiyorsa dava Belediyelerde Evlendirme Memurluğunda yapılan evlilik işlemleri sırasında veya nikahtan sonra nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunabilir.

Kızlık soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarının, Nikah işlemleri için müracaat ettikleri zaman evlendirme memurluğundan temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurması gerekiyor.

Nikah sonrasında evlenmeden önceki soyadını kullanmak isteyenler ise Nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunarak burada yeni kimlik belgesi alarak kızlık soyadlarını kullanabilirler.

Nikahtan sonra eşinin soy adı olmadan sadece gelin kendi soy adını kullanmak isterse bir dilekçe yazarak aile mahkemesine başvuruda bulunmalıdır.

Yabancı Uyruklular İçin Nikah İşlemleri
Yabancı Uyruklular İçin Nikah İşlemleri

Yabancı Uyruklular İçin Nikah İşlemleri, Yabancı Uyruklular Biriyle Evlenmek İçin Hangi Evraklar Gerekiyor?

Yabancı uyruklu biriyle Türkiye’de evlenmek için yine işlemler Belediyelerin evlendirme dairelerinde yapılıyor. Ancak yabancı uyruklu eş adaylarından istenen belgeler biraz farklılık gösteriyor. Yabancı uyruklu birisiyle evlenmek için alınması gereken belgeler aşağıda yer alıyor.

• Yabancı uyruklu vatandaşlar bağlı bulundukları konsolosluktan alacakları Türkçe Bekârlık Belgesini (Apostille ve çok dilli belgeler hariç) Türk Dışişleri Bakanlığı’na onaylatmalıdır.

•  Pasaportlar, Türkçe tercümesi ile birlikte notere tasdik ettirilmelidir.

•  Çiftler Türkçe bilmiyor ise, Müracaat esnasında yeminli tercüman bulunduracaklardır. Beyanları tercüman eşliğinde doldurulacaktır. Nikâh esnasında da  tercüman bulunduracaklardır.

Bekârlık Belgelerinde,

•  Ad, soyad, doğum tarihi ve yeri, anne baba isimleri

•  Uyruğu, pasaport veya kimlik numarası

•  Medeni hali (Bekâr, boşanmış veya dul şeklinde) uygun olan yazılacaktır.

•  Kadın dul ise eşinin ölüm tarihi, boşanmış ise boşanma tarihi yazılacaktır.

•  Boşanmış veya dul olan kadın, kızlık soyadını belirtir Doğum Belgesi getirecektir.

•  Bekârlık belgelerinde kişinin evlenmesine sakınca bulunmadığını belirtir ibare bulunacaktır.

•  Tüm evrakların kanuni geçerlilik süresi 6 aydır (180 Gün)

Resmi Nikah Yapabilmek İçin Kaç Yaşında Olmak Gerekiyor?

Kanunlarımız gereği resmi nikah kıyılması için eş adaylarını en az 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor. Kısaca kişinin kendi rızası ile evlenebilmesi için en az 18 yaşında olması gerekiyor.

17 yaşında evlilik yapmak isteyenler için ebeveynlerinin ya da yasal vasisi olan kişilerin rızası olması gerekiyor.

16 yaşında resmi nikah yapmak isteyenler için de mahkeme kararı gerekiyor. 16 yaşında nikah yapmak isteyenler için mahkeme ebeveynlerin rızasının olmasını isteyebilir.

Nikah İşlemleri Nasıl Yapılır
Nikah İşlemleri Nasıl Yapılır

Nikah İşlemleri Nasıl Yapılır?

Nikah işlemlerini yapmak için öncelikle eşlerden birinin ikametinin bulunduğu belediyeye giderek Evlendirme dairesine başvuruda bulunmaktır. Başvuruda evlenecek çiftlerin her ikisinin de bulunması gerekir.

Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Nikah işlemleri için Belediye’de evlendirme memurluğuna başvurduğunuzda sizden nikah işlemleri için gerekli olan evraklar tamamlamanız istenecektir. Nikah işlemleri için tüm evrakları ilgili kurumlardan tamamlayarak evleneceğiniz kişi ile evlendirme memurluğuna tekrar başvuruda bulunmanız gerekir. Burada tüm evraklar tek tek incelenerek nikah işlemleri için aykırı bir durum görülmediği taktirde nikah başvurunuz kabul edilecektir. Nikah için sizden gün seçmeniz istenecektir. Tüm bu işlemler ortalama olarak 3 ile 4 gün arasında sürmektedir.

Nikah İşlemleri İçin Gün Alma

Nikah günü almak isteyen çiftlerin öncesinde nikah işlemleri için gerekli belgeleri tamamlayarak evlendirme dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Evlendirme dairesinde yapılan inceleme sonucunda nikaha engel bir durum olmadığı görülürse nikah için evlenecek çiftlere nikah günü verilebiliyor. Nikah gününü evlenecek çiftler evlendirme memurluğuna giderek müsait olan nikah günlerinden seçebilirler.

Nikah Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

Nikah için gerekli evrakları tamamlayan bir çift bu evrakları aldıktan sonra 6 ay içerisinde evlendirme dairelerine nikah başvurusunda bulunabilir. Eğer evrakların veriliş tarihi 6 aydan daha eski ise Nikah başvurusu için tarihi geçen evrakların ilgili kurumlardan yenilerini almak gerekir.

Nikah İşlemleri İçin Ne Kadar Ücret Ödemek Gerekir
Nikah İşlemleri İçin Ne Kadar Ücret Ödemek Gerekir

Nikah İşlemleri İçin Ne Kadar Ücret Ödemek Gerekir?

Nikah işlemleri için ödenen ücretler nikahın hafta içi ya da hafta sonu olmasına göre değişiyor. Hafta için nikah ücretleri hafta sonu nikah ücretlerine göre daha ucuzdur.

Benzer şekilde nikah işlemleri için ödenecek olan ücretler nikahın törenli ya da törensiz olmasına göre değişiyor. Törenli nikah ücretleri törensiz nika ücretlerine göre daha pahalı.

Yine nikahın yapılacağı nikah salonuna göre değişiyor. Belediyeler büyük ve lüks salonlara daha yüksek ücretler talep ediyor. Küçük ve standart nikah salonlarının nikah ücretleri çok daha uygun oluyor.

Son olarak nikah salonunun bağlı olduğu belediyenin nikah işlemleri tarifesine göre de nikah salonu fiyatları değişiyor.

2021 yılı için İstanbul, Ankara , İzmir gibi büyük şehirlerde hafta içi törensiz nikah ücretleri ortalama olarak 250 TL ile 350 TL civarında değişiyor. Nikah işlemleri arasında yapılan hizmet bedeli, evlilik cüzdanı bedeli ve diğer dosya ücretleri de bu fiyata dahil oluyor.

Nikah işlemleri için en kesin ücretleri nikah yapmayı planladığınız evlendirme dairesinin bağlı olduğu belediyeyi arayarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca bir çok belediye internet sitesi üzerinden nikah işlem ücretlerini duyurmaktadır. Belediyeye gitmeden ya da telefon ile varamadan önce Belediye web sitesine göz atmanızda fayda var.

Nikah Erteleme İşlemleri

Nikah tarihlerini ertelemek isteyen çiftlerin nikah erteleme işlemleri için nikah tarihini aldıkları belediyenin evlendirme memurluğuna giderek yazılı olarak başvuruda bulunmaları gerekiyor. Nikah erteleme işlemleri için nikah tarihinden en az 5 iş günü öncesine kadar belediyelerin evlendirme memurluğuna yazılı başvuruda bulunulması gerekiyor. Nikah ertelemek isteyen çiftlerin nikah erteleme dilekçesi ya da nikah erteleme formu doldurması istenebilir.

Evlenme Yaşı Kaçtır?

a)  Erkek ve Kadın 18 Yaşını doldurmadıkça evlenemez.
b) 16 yaşını bitirmiş ,17 yaşından gün almış kadın ve erkek mahkeme kararı ile evlenebilir.
c) 17 yaşını dolduran ,18 yaşından gün almış kadın ve erkek Anne ve baba veya yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.
d) Vasi olanlar ise vasi kararı getirecek ve vasisinin izni ile evlenebilecektir.
e) Anne, baba ve vasiler nüfus cüzdanları ile birlikte müracaat esnasında hazır bulunacaktır.

Comments are closed.