İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile düğünlerle ilgili koronavirüs genelgesi gönderdi. Bu genelgeye göre davul zurna ile gelin alma yapılmasının yasak olduğu belirtilmiyor. Düğün salonu tutmak yerine nikah yapan bir çok çift düğün evi olduğu belli olsun diye gelin kapısına gelin alma için davul zurna tutuyot.
İşte Koronavirüs tedbirleri kapsamında illere gönderilen düğün genelgesindeki önlemler:
1. Sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere müsaade edilmeyecek.
2. Ancak nikah merasimi şeklinde yapılabilecek olan düğünler ile nikahların en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanmasının sağlanacak.
3. Nikah merasimi şeklinde düğün veya nikah yapılacak düğün salonlarında, sandalye/koltuk düzeninin fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacak.
4. Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğünler ile nikahlarda, oyun oynanması/dans edilmesine, toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmasına, hiçbir şekilde izin verilmeyecek.
5. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklanacak.
6. Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin (kolluk, zabıta vb.) görevlendirilmesinin sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek.
7. İçerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra nikah merasimi şeklindeki düğün ve nikahlarda, bu genelge ile düzenlenen hususlar dışında daha önce valiliklere gönderilen genelge ile Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan tüm kural ve tedbirlere eksiksiz riayet edilmesi sağlanacak.
Gelin Alma için Davul Zurna Çaldırmanın Cezası Var Mı
Gelin alma esnasında davul zurna çaldırmanın yasak olduğu ile ilgili kesin bir hüküm bulunmamaktadır. Davul zurna çalanlara ya da çaldıranlara bir para cezası kesildiği de bildirilmemiştir. Bu nedenle gelin alma esnasında davul zurna çaldırmanın bilinen bir cezası bulunmuyor. Bu durumu emniyet teşkilatının genelgede bir madde kapsamında değerlendirip değerlendirilmeyeceği ve genelgede yer alan bir madde kapsamında para cezası kesip kesmeyeceği bilinmiyor. Ancak gelin kapısında davul zurna çalan davulcu ve zurnacılara ya da gelin alma için davulcu zurnacı tutan düğün sahiplerine ceza kesildiği bir durum henüz bize ulaşmış değildir.
üğün salonlarında misafirlerin oturma düzeni, masalar arası mesafe en az 1,5 metre ve sandalyeler arası 60 santimetre olacak şekilde düzenlenecek.
Düğün mekanlarında gelin ve damat hariç halay çekilemeyecek, dans edilemeyecek, gösteri yapılamayacak.
İçişleri Bakanlığı Tarafından Valiliklere Gönderilen Düğünde Koronavirüs önlemleri genelgesinde bir dizi önlem yer alıyor. Bu önlemler:
Düğün salonlarında halay çekilmeyecek, horon ya da halk oyunları oynanmasına izin verilmeyecek.
Düğünler, virüs bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılacak ve düğünün süresi çok kısa tutulacak.
Düğünlerin yapılacağı mekânların işletmecileri/sorumluları tarafından genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin bir mesafe planı hazırlanacak. Düğün mekânının misafir kapasitesi önceden hazırlanan bu mesafe planına göre belirlenecek. Düğün salonuna bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilecek ve kapasite bilgisi düğün mekânının girişinde görülebilir bir yere asılacak. Hazırlanan mesafe planı çerçevesinde mekânın girişlerinde ve sıra oluşabilecek her noktada mesafeyi sağlamaya yardımcı yer işaretlemeleri yapılacak.
Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişleri düğün yapılacak mekânların girişlerine ve içerisinde rahatça görülebilecek uygun yerlere asılacak.
Düğün salonlarına misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak. Ateşi 38 C’den yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak. Ateş ölçen personel/sorumlu tıbbi maskenin yanı sıra yüz koruyucu kullanacak.
Düğün mekânlarının girişlerinde ve ortak kullanım alanlarında (ana salon, bina girişi, kantin/kafeterya, lavabolar vb.) hijyen kurallarına uygun olarak el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulacak. Teması mümkün olduğunca azaltabilmek için dezenfektanların mümkünse fotoselli olmaları ve misafirlerin ellerini dezenfektan/el antiseptiği ile temizledikten sonra salona girmeleri sağlanacak.
Salonda bulunan tüm masalarda yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak.
Düğün yapılacak mekânlara tüm misafirler ve görevliler tarafından maske takılarak girilecek, işletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurulacak. Maskesiz misafirlere girişte düğün salonu işletmesi tarafından maske dağıtılacak. Ayrıca maskelerin düğün sürecinde de takılması (gelin, damat, nikâh memuru ve şahitler dâhil olmak üzere) sağlanacak.
Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için mümkünse doğal havalandırması olan (pencereli) odalar öncelikle tercih edilecek.
Düğün esnasında veya akabinde yemek ikramı olması durumunda 30 Mayıs tarihinde valiliklere gönderilen genelge hükümlerine ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “COVID-19 kapsamında Restoran, Lokanta, Kafe, Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yeme-İçme Hizmeti Sunan İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler”e kati suretle uyulacak.
Misafirlerin oturma düzeninde masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde dizayn edilecek
Mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı evde oturan çekirdek aileden olan misafir grupları için uygulanmayacak.
Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da kucaklama/sarılma yapılmayacak, sürekli olarak mesafe korunacak.
Takı merasimi, hediyelerin düğün mekânının uygun bir yerinde bulundurulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılacak. Takı takılmasından sonra tebrik edilmesi uzaktan olacak. Takı töreninde sosyal mesafe korunacak.
Düğünlerde toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak. Fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulacak. Ancak maske kullanmak ve mesafe kuralına uymak kaydıyla misafirler gelin ve damatla bireysel fotoğraf çekimi yapabilecek.
Bu Genelge kapsamında düğün yapılacak mekânlarda, kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmayacak (gelin ve damat hariç). Sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını (canlı müzik dâhil) yapılabilecek.
Düğün mekânlarında bulunan mescitler 22 Mayıs tarihli genelge hükümlerine uygun olarak kullanıma açılabilecek.
Düğün mekânlarında bulunan kantin/kafeteryalarda temizlik, maske kullanımı ve mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulacak, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılacak. Bu hizmetlerin sunumu sırasında Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “COVID-19 Kapsamında Büfe, Kantin ve Bayilerde Alınması Gereken Önlemler”e uyulacak.
Genel kullanım alanlarına atık kutuları konulacak, bu kutuların sadece maske, eldiven gibi malzemeler için kullanılacağı belirtilecek ve bu atıklar imha edilirken diğer atıklarla birleştirilmeyecek.
Davetlileri düğün yapılacak mekânlara taşıyacak otobüs/minibüslerde Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “COVID-19 Kapsamında Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemler”e uyulacak.
Park hizmetinin verilmesi halinde araçta temas edilen her nokta (kapı kolu, direksiyon, vites vb.) temizlendikten sonra araç misafire teslim edilecek.
Asansörlerin kullanımı sınırlandırılacak, kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilecek ve bu sayı asansör girişinde belirtilecek. Asansör içerisinde mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenecek.
Vali ve kaymakamlıklarca konu hakkında gerekli hassasiyet gösterilerek uygulamanın eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi sağlanacak.
Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek.
Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.
Davul Zurna Yasak mı
Gelin alma merasiminde gelinin baba evinde kapısının önünde gelin çıkarma için davul zurna çaldırmak isteyen kişiler davul zurna yasak mı ya da davul zurnaya ceza var mı diye merak etmektedir. Koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan vi valiliklere gönderilen düğün genelgesinde davul zurna çaldırmanın yasak olduğuna ilişkin ya da davul zurna çaldırana ceza kesileceğine ilişkin bir hüküm yer almıyor.
Düğün Yapacak Kişilerin Genelgeye göre düğünlerini mümkün olduğunca açık havada yapmaları, düğünde maske mesafe ve hijyen kurallarına riayet etmeleri ve salgın hastalığın yayılmasına neden olabilecek her türlü davranıştan uzak olmaları belirtiliyor. Bu konuda valiliklere gönderilen düğünlerde uyulması gereken tedbirler ile ilgili koronavirüs önlemleri genelgesi de düğün salonlarında aşırı kalabalık düğünlerin yapılmamasını, kişi sayısının sosyal mesafeyi koruyacak derecede az olmasını düğün salonlarında ikram olmamasını ve düğün sürelerinin azaltılmasını bildiriyor. Düğün salonu işletmecilerinin de bu kurallara riayet etmesi hususu belirtiliyor.