Gelin Alma Nasıl Olur
Gelin Alma kız evinin önünde toplanan erkek tarafından akrabaların damat ile birlikte kız evine çıkması ile başlar. Damat ve damadın aile büyükleri kız evine girer. Gelin ve damat aile büyüklerinin elini öper. Gelin damat ve damadın aile büyükleri ile birlikte baba evinden alınarak gelin arabasına biner ve düğün salonuna gidilir.
Gelin Almaya Nasıl Gidilir
Gelin alma için erkek evinde tüm damat tarafı akrabalar toplanır. Daha sonra araçlar ile gelin konvoyu yapılır. Davullu zurnalı gelin alma yapılacak ise davul zurna da gelin konvoyuna dahil olur. Damat evi konvoy halinde gelin evinin önüne kara korna çalarak gelir. Gelin evininin önüne gelindiğinde araçlardan inilerek gelin evinin önünde toplanılır. Gelin evinden akrabalar gelin konvoyundaki araçlara havlu yada yemeni bağlar. Davul zurna gelin kapısının önünde davullu zurnalı gelin alma için çalmaya başlar. Damat ve damadın aile büyükleri gelin alma için gelin evine çıkar. Gelin alma merasimi yapılır. Gelin damat ve damadın aile büyükler ile evden alınır. Gelin ve damat davul zurna ile gelin arabasına kadar uğurlanır.
Gelin Almaya Kim Gider
Gelin almaya damat ve damadın aile büyükleri gider. Çok kalabalık bir ekip ile kız evine çıkılması hoş karşılanmaz. Kız evinin akrabaları kız evinde ciddi bir kalabalık oluşturmaktadır. Bu nedenle gelin almaya damat, damadın anne babası ve damadın aile büyükleri bir de gelin alma merasimi esnasında güzel dua edebilecek bir aile büyüğünün olması yeterli olacaktır.
Gelin Alma Adetleri
Düğünler yüzyıllardan beri kuşaktan kuşağa aktarılan ve önemli anlamlar taşıyan örf ve adetlerimize göre gerçekleştirilir. Bu örf ve adetler toplumdaki tüm kesimler tarafından bilinir ve sırasına göre uygulanır. Örf ve adetlerin yerine getirilmesi beklenirken yerine getirilmemesi yakın çevremiz tarafından hoş karşılanmayan bir durumu doğurur. Bu nedenle düğün merasimine ilişkin örf ve adetlerimiz gereği yerine getirilmesi gereken tüm görevler çok iyi bir şekilde öğrenilerek sırası ile yerine getirilmelidir.
Gelin alma merasimi de düğün merasiminin önemli bir parçasını oluşturur. Gelin alma esnasında yerine getirilmesi gereken bir çok adet vardır.
Gelin Evden Çıkarken Yapılan Adetler
- Damat evinde gelin konvoyu kurulması,
- Temiz ve Çiçeklerle çok güzel süslenmiş bir gelin arabası ile gelin almaya gidilmesi,
- Gelin alma için davul zurna çağırılması,
- Damat evinden kız evine gelin konvoyu ile gelinmesi,
- Gelin alma merasimi için kız evine damat, damadın anne babası ve damadın aile büyüklerince çıkılması,
- Gelin evinin kapısının kız tarafı akrabaları tarafından tutulması ve erkek tarafının bahşiş vererek kapıyı açtırması,
- Gelin sandığına kız tarafından akrabaların oturarak erkek tarafından bahşiş alarak kalkması,
- Gelinin gelinlik giyerek evden çıkması,
- Gelinin kuşağını erkek kardeşinin bağlaması,
- Gelinin evden çıkmadan önce aile büyüklerinin elini öperek tüm ailesi ile vedalaşması,
- Gelin çıkarma merasimi esnasında evliliğin hayırlı uğurlu olması için dua yapılması,
- Kız evinin önünde davul zurna çaldırılarak davullu zurnalı gelin alma yapılması,
- Düğün konvoyundaki araçların aynalarına havlu ya da yemeni bağlanması,
- Gelinin baba evinden alındıktan sonra kalabalık bir konvoy ile düğün mekanına götürülmesi,
Gelin Alma Ornanizasyon
Gelin alma merasimi düğünde en duygusal anların yaşandığı andır. Gelinin baba evinden ayrıldığı, eşi ile birlikte kendi evinde yaşamaya başlayacağı kendi evini ve yuvasını kuracağı anın da başlangıcı olarak kabul edilir. Bu nedenle gelinlerin bir çoğu gelin alma merasimi esnasında duygusal atmosfere bağlı olarak ağlarlar. Bu durum oldukça olağan kabul edilmektedir. Gelin alma tanım olarak ise düğün günü erkek evi tarafında gelinin baba evinden alınması merasimidir.
Gelin Alma Davullu Zurnalı
Ülkemizde gelin alma adetlerimizden en önemlilerinden biri de davullu zurnalı gelin alma yapılmasıdır. Ata sözlerimize de yerleşmiş olan davullu zurnalı gelin alma ifadesi gelin-damat ve onların ailelerin bu evlilikten mutlu olduklarını evlilik sürecinin sorunsuz ilerlediğinin de bir ifadesi olarak toplumda karşılık bulmaktadır.
Bu nedenle ülkemizde düğünlerde evden gelin çıkarma yapılırken davul zurna çaldırmak için davulcu zurnacı ya da davul zurna ekibi kiralama hizmeti alınmaktadır. Gelin alma merasimi için davul zurna kiralama hizmeti veren bir çok davul zurna ekibi vardır. Bu davulcu zurnacıları telefon ile arayarak gelin alma için davul zurna çağırabilirsiniz.
Gelin Alma Duası
Gelin alma esnasında damat tarafından bir aile büyüğü tarafından dualar edilir. Gelin alma merasimi esnasında kurulacak olan bu yuvanın mutlu, huzurlu bir yuva olması, evliliğin bir ömür boyu sürmesi, bu evlilikten güzel ahlaklı hayırlı nesillerin dünyaya gelmesi için dualar edilir.
Gelin alma duasını genellikle erkek evinden güzel dua edebilen bir aile büyüğünün yapması beklenir. Bu nedenle erkek evi gelin almaya kız evine çıkarken güzel dua edebilecek bir aile büyüğü ile birlikte gelin almaya gitmelidir.
Gelin Alma Konvoyu
Gelin konvoyu erkek tarafınca gelin almaya gidilirken erkek evi ve yakınlarının araçlarından oluşan konvoya denir. Düğün öncesi gelin almaya giderken erkek evinde akrabalar toplanır. Davul zurna ile gelin alma yapılacak ise davul zurna da erkek evinde hazır bulunur. Tüm akraba ve yakınlar erkek evine geldiğinde gelin almaya gidecek yakınların araçları gelin arabası önde olmak üzere konvoy oluşturur. Bu şekilde oluşturulan konvoya gelin konvoyu da denir.
Örf ve adetlerimize göre gelin almaya erkek tarafından tüm akrabaların katıldığı geniş bir konvoy ile gidilmesi beklenir.
Gelin Alma Merasimi
Gelin alma merasimi düğün günü yerine getirilmesi gereken önemli bir merasimdir. Gelin alma merasiminde örf, adet, gelenek ve göreneklerimize göre yapılması gereken işler sırası ile yapılarak gelin alma merasimi hakkıyla gerçekleştirilmelidir. Düğün yapacak olan çiftler ve ailelerinden yakın çevrenin beklentisi de gelenek ve görenekleri tam olarak uygulayarak bir gelin alma merasimi yapılmasıdır.
Gelin Alma Müzikleri
Gelin alma merasimi sırasında davul zurna çalınması adettendir. Damat konvoyu gelin çıkarma için gelin evine davul zurna ekibi getirir. Gelin konvoyu gelin alma için kız evinin önüne geldiğinde davul zurna ekibi de gelin çıkarma için kız evinin kapısının önünde gelin çıkarma müziklerini çalar.
Gelin çıkarma müziklerinden en çok bilineni Şen Ola Gelin Şen Ola’dır Bu müzik gelin evden çıkarken zurna ile çalınır. Davul da zurnaya hızlı ritimlerle coşkulu bir şekilde eşlik eder. Bu şekilde gelin çıkarmaya müzik ile biraz daha heyecan ve eğlence eklenmiş olur.
Gelin Alma Kaç Saat Sürer
Gelin alma erkek tarafının gelmesi ile başlayarak gelinin babasının evinden çıkıp gelin arabasına binmesine kadar geçen süredir. Bu arada bir çok farklı gelin alma adetinin hem erkek tarafı hem de kız evi tarafından yerine getirilmesi gerekir. Gelin alma adetlerini sırası ile bir bir yerine hızlı bir şekide getirirseniz ortalama olarak yarım saat ile bir saat arasında gelin alma mersimi tamamlanmış olur.
Gelin Alma Saat Kaçta Yapılır
Bir çok evlenecek çift düğünde çok heyecanlı olacağı için gelin alma saatini planlamakta zorlanabilir. Bu nedenle gelin alma için en ideal saat planı yapmaları konusunda buradan biraz bilgi verebiliriz.
Gelin alma için en ideal saat genellikle düğünden bir ya da iki saat öncesidir. Örneğin düğün salonu saat 19 da başlayacak ise ve ev ile düğün salonu yarım saatlik bir mesafede ise o zaman 19 a düğün salonunda olabilmek için en geç 18.30 da gelin alma merasiminin tamamlanmış olması gerekir. Bu durumda gelin alma merasiminin de ortalama 1 saat süreceği hesaplanırsa gelin almaya erkek evinin 17.30 da gelmiş olması gerekir. Yine evden gelin çıkarma için evin önünde 1 saat davul zurna çaldırılması için davul zurna ekibinin erkek evi ile birlikte saat 17.30 da kız evinin kapısının önüne gelmesi uygun olur.
Gelin Evden Çıkarken Başına Ne Atılır
Gelin alma adetleri arasında gelin evden çıkarken gelinin başına buğday, şeker, bozuk para atılması gelin alma adetlerimiz arasında yer almaktadır. Gelin ve damadın yeni kuracakları evin bereketli olması için yapılan bir adettir. Eskiden daha yaygın olan bu adeti günümüzde bir çok evlenecek çift bilmemektedir.
Gelin Evden Çıkarken Testi Kırılması Adeti
Gelin alma merasimi esnasında yerine getirilmesi gereken bir çok gelin alma adeti vardır. Bu adetlerden birisi de gelin evden çıkarken geline testi kırılması adetidir. Gelinin kaynanası tarafından içine bozuk para, buğday, kuruyemiş ve şeker konularak ağzı kapatılan testi gelin alma için hazırlanır. Gelin alma merasimi esnasında gelin damat ile birlikte kız evinden çıkarken ayağının yanında bu testi kırılır. Gelinin eve bereket getirmesi inancı ile yapılan bir adettir.
Baba Evinden Gelin Çıkarma Sözleri
1. Birleşen elleriniz ve kalpleriniz birbirinden hiç ayrılmasın. Bir hayatı tüm güzellikleriyle paylaşmanız dileğimle. Mutluluklar.
2. Nikâhınıza gelemiyorum ama mutluluk dileklerimi iletemeyecek kadar da uzakta değilim. Umarım her şey gönlünüzce olur.
3. Allah’ın rahmeti ve bereketi her daim evliliğinizin üstünde olsun. Bir ömür boyu mutluluklar dilerim.
4. Evliliğinizi tebrik eder bol çocuklu ve mutlu bir ömür dilerim. Allah sizi birbirinizden hiç ayırmasın.
5. Canım arkadaşım evliliğinin sana hayırlar getirmesini diler, eşine ve sana uzunca sağlıklı ve mutluluk dolu yıllar dilerim.
6. Evliliğinizin kalpleriniz ve yüzleriniz gibi güzel, mutlu ve huzurlu olmasını dilerim. Allah sizi hiç ayırmasın. Mutluluklar.
7. Allah’ın emri, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in de kavli ile attığın bu evlilik adımını en içten sevgilerimle kutlarım.
8. Her günü her an bitecekmişçesine birbirinize daha da sıkı sarılarak ve sevgi dolu yaşamanızı diliyorum. Ömür boyu mutluluklar.
9. Bir yaşam boyu birbirinizi sevmeniz ve hep neşe içinde, huzurlu bir hayat sürmeniz dileğimle. Elleriniz birbirinden hiç ayrılmasın.
10. Allah’ım sizleri birbirinize bağışlasın ve aile saadetinizi daim kılsın. Ömür boyu mutluluklar dilerim.
Gelin Çıkartma Havası
Gelin çıkarma için en çok tercih edilen enstrümanlar davul ve zurnadır. En yaygın ve en çok bilinen gelin çıkartma havası da Şen Ola Gelin Şen Ola parçasıdır. Ancak Ülkemizdeki farklı yörelerde farklı enstrümanlar ile farklı gelin çıkarma havaları çalınmaktadır. Örneğin Karadeniz yöresinde tulum ile ya da kemençe ile, Trakya yöresinde ve Ege yöresinde klarnet ve darbuka ile , balkan yörelerinde balkan orkestrası ile bazı yörelerde akordeon ile, keman ile ya da trio müzik ekibi ile gelin alma havaları çalınmaktadır.