DÜĞÜN PLANLAMA LİSTESİ
Düğün organizasyonunuzun detaylarıyla ister kendiniz ilgilenin ister bir organizasyon firması ilgilensin hiç farketmez. Düğün gününüz size özel ve sizin istediğiniz gibi olmalı. Dolayısıyla gelin ve damat adayları olarak, düğün mekânının seçilmesi, gelinlik ve damatlık, yemekler, davetiyelerin gönderilmesi, fotoğraf ve video çekimi gibi temel hizmetleri kendi zevkinize göre seçmeniz ve görüşmeleri gerçekleştirmeniz aklınızdaki soru işaretlerini minimuma indirmek için önemli olacaktır.
Gelinarabamiz.com olarak deneyimlerimizden ve çeşitli yazılardan derlediğimiz ‘Düğün Planlama Listesi’ nin çıktığınız uzun yolda size fikir verip, zaman kazandırarak faydalı olmasını umuyoruz.
İşte aylara göre en geniş düğün organizasyonunda yapılması gereken işler alınacak hizmetler ve yapılacak alışverişler için detaylı bir düğün planlama listesi sizin için aşağıda sunulmaktadır.
ALTI AY VEYA DAHA FAZLA ZAMAN KALA
• Düğününüzün ne tarzda ve ne zaman olmasını istediğinize karar verin.
Kır düğünü, Nikah, Nikah ve Kokteyl, Otel Düğünü, Düğün Salonu, Havuz Başı açık hava düğünü olabilir. Özellikler kır düğünü ve açık hava düğünü için hava şartlarını tahmin etmeye yağmur ve soğuk ile karşılaşmayacağınız tarihleri tercih etmeye çalışın. Mümkünse yağmur durumunda üstü kapanabilen kır düğünü mekanlarını tercih etmeye özen gösterin.
• Bütçenizi ve kimlerin neyi karşılayacağını belirleyin.
Bütçeniz çerçevesinde en iyi düğün organizasyonunu gerçekleştirmek elbette tüm nişanlı çiftlerin arzusudur. Bu nedenle öncelikle düğün için ayırabileceğiniz bütçeyi net olarak ortaya koyun. Daha sonra düğün organizasyonu boyunca almanız gereken mal ve hizmetleri öncelik sırasına göre fiyat teklifi alarak belirleyin. Daha sonra akrabalarınız ve arkadaşlarınız tarafından karşılanacak hizmet veya ürünlerin bütçenizden çıkarın. Bu şekilde bütçenize göre en iyi düğün organizasyonunu gerçekleştirmiş olabilirsiniz.
• Eğer istiyorsanız bir düğün organizatörü ile anlaşın.
Düğün organizasyonu için organizasyon firmaları ile de görüşebilirsiniz. Özellikle düğün organizasyonu için uğraşacak vaktiniz
yok ise, yada her ayrıntı için bir çok kişi ve firma ile görüşmekten hoşlanmıyorsanız organizasyon firması ile görüşmek sizin için faydalı olacaktır.
• Listenizi hazırlayın, adresleri organize edin.
Düğün ile ilgili yapmanız gerekenleri liste halinde önce ana başlıklar halinde yazın. Daha sonra bu başlıkları detaylandırın ve aklınıza gelin ayrıntıları listenize ekleyin. Bu sayede düğün organizasyonunuzda eksik bir madde kalması ihtimalini düşürebilirsiniz.
• Evlilik tarihinizi netleştirin.
Evlilik tarihinin netleştirilmesi düğün organizasyonunun en önemli mihenk taşıdır diyebiliriz. Çünkü organizasyon için bir çok ayrıntı bu tarihin üzerine inşa edilebilir. Tüm randevular ya düğün tarihine yada düğün tarihine yakın bir tarihe alınacaktır. Bu nedenle düğün tarihi çok stratejik olarak belirlemeniz önemlidir.
• Tören resepsiyon mekanlarını ayarlayın.
Resmi nikah düğün gününde mi olmalı yoksa öncesinde mi olmalı.
• Bu süreçte size yardım etmesini istediğiniz kişileri belirleyin.
Düğün organizasyonu boyunca sizinle birlikte koşturacak, firmalar ile birlikte görüşebileceğiniz, detaylar hakkında fikir alışverişinde bulunabileceğiniz kişileri belirlemeniz sizin için faydalı olacaktır.
• Gelinlik ve aksesuarlarınızı, duvak ve ayakkabılarınızı seçin.
Gelinlik seçimi düğün organizasyonunun en önemli adımlarından biridir. Aslında hayalinizde bir gelinlik modeli var ise basit te olabilir. Ama kararsız gelin adayları için de zor bir süreç diyebilirim. En son gelinlik modellerini inceleyin. Hayalinizdeki gelinliği bunlar arasından seçmeye çalışın. Yada bir gelinlik dikim firması ile görüşün hayal ettiğiniz gelinliği onlara tarif edin ve dikmelerini isteyin. Ancak ancak sizin hayal ettiğiniz gelinliği gelinlik dikim firmasının tam olarak tarifinizden anlayarak dikmesi zor olacaktır. Bunu unutmayın.
• Belediyeden nikah için gün ve saat alın.
Bağlı olduğunuz belediyenin evlendirme dairesi ile görüşerek önceden nikah merasimi için gün alın. Nikah töreni belediyenin nikah salonunda mı olacak yoksa nikah memuru sizin önceden tutmuş olduğunuz düğün mekanına mı gelecek bu hisisi önceden belirleyip nikah için gerekli ödemeleri ona göre yapmanız gerekecektir.
• Düğün konuklara hangi tarz ikramları sunacağınızı belirleyin.
Düğününüz yemekli mi olacak yoksa kuruyemiş-pasta-kanepe tarzı ikramlar mı tercih edersiniz. Elbette bunların maliyetleri sizin için de belirleyici olacaktır. Günümüzde bir çok düğün mekanı ikramı kendi personelleri ile hazırlayarak (yemekli düğünler dahil) servis edebilme kapasitesine sahiptir. Ancak sizin anlaşmış olduğunuz düğün salonunun böyle bir hizmeti yok ise bir yemek şirketi ile anlaşmanız faydalı olacaktır.
• Düğün pastanızı ısmarlayın.
Yine bir çok düğün mekanının anlaşmalı olduğu pasta/bistro firmaları vardır. Bu firmalar vasıtasıyla pasta ikramını düğün mekanınız yapacaktır. Ancak düğün mekanları genellikle maliyeti düşürmek için tepsi usulü ucuz pastalar ikram ederler. Ama sizin için düğün pastası önemli ise kendiniz bir pasta firması ile anlaşarak düğün pastanızı sipariş edebilirsiniz.
• Çiçeklerinize karar verin.
Düğün organizasyonunun olmazsa olmazlarından biridir çiçekler. Gelin el çiçeği, gelin-damat masa çiçeği- gelin arabası süsleme çiçeği- konuk masa çiçekleri- düğün salonu girişine konulacak çiçekler. Özellikle kır düğünü ve açık hava diğinlerinde ne kadar çok (canlı) çiçek varsa düğün mekanınız o kadar güzelleşecektir.
Bu nedenle tüm düğün çiçekleri için bir çiçekçi ile anlaşabilirsiniz.
• Nikah ve resepsiyon müziklerine karar verin.
Müziklerinizi önceden belirleyin ve bir liste oluşturun. Daha sonra düğün mekanınızdaki program akışını öğrenerek hangi müziğin ne zaman çalacağını belirleyin. Müzik parçalarının süreleri ile program akışında müziğin çalması gerek sürelerin uyumlu olmasına özen gösterin.
• Fotoğrafçıya ve kameramana karar verin.
Düğün Fotoğraf ve video çekimleri düğününüzden sonra size kalan en önemli belgelerdir. Bu nedenle düğün fotoğrafçısı ve kameraman konusunda seçici davranmanızı tavsiye edebilirim. Düğün masalı yada düğün hikayesi şeklinde tüm gün fotoğraf çekimi size geniş bir albüm sunacaktır. Düğün hikayesi şeklinde video ve fotoğraf çekim fiyatları sizin bu iş için ayırmış olduğunuz bütçeyi geçiyorsa çok iyi bir mekanda kaliteli bir fotoğrafçı ile süreyi sıkıştırıp aceleye getirmeden güzel bir dış mekan fotoğraf çekimi yaptırmanızı önerebilirim.
Düğün salonundaki fotoğraf ve video çekiminden çok fazla bir şey beklememenizi öneririm. Hatta düğün planlama sürecinde düğün salonunda pakete dahil hizmetlerin neredeyse hiçbirinden çok fazla kalite beklemeyin. Önceki örnekleri çok iyi inceleyin. Kalite sizin için yeterli olmazsa extra hizmetler için paket
anlaşması yapmadan kendiniz bu işleri yapan profesyonel firmalar la çalışın. Tabi ki bütçenizi de iyi ayarlamayın unutmayın.
• Balayınızı planlayın ve yerinizi ayırtın.
Uzun ve yorucu geçen düğün sürecinden sonra baş başa geçireceğiniz güzel bir balayı tatili size çok iyi gelecektir. Balayı çiftleri için yurt içi ve yurt dışında bir çok otel özel hizmetler ve çok avantajlı indirimler sunmaktadır. Öncelikle balayı tatili için gitmek istediğiniz ülke ve bölgeyi belirleyin. Daha sonrada belirlediğiniz bölgedeki otelleri araştırın. Balayı çiftleri için sunmuş oldukları hizmetleri ve bu hizmetler için talep ettikleri ücretleri ve kampanyaları değerlendirin. Balayı seyahatinizi uçak ile yapmayı düşünüyorsanız uçak biletini önceden almanız bütçeniz açısından faydalı olacaktır.
• Yeni evinizi düzenlemeye başlayın.
Yeni eviniz için varsa gerekli tadilat işlemlerinin tümünü yaptırdıktan sonra eşyalarınızı almaya başlayabilirsiniz. Genellikle önce mobilyalar alınmaya başlar. Yatak odası, yemek odası, koltuk takımı, oturma odası takımı, halılar, perdeler, mutfak için masa sandalyeler, salon ve oturma odası için sehbalar,..
Daha sonra da beyaz eşyalarınızı alabilirsiniz. Çamaşır Makinası, bulaşık makinası, buzdolabı, ütü, fırın,
ocak, davulumbaz (ya da üçlü ankastre set)
Daha sonra küçük ev aletleri (Tabi ki gelin çeyizinde olmayanlar)
DÖRT İLE ALTI AY ARASI ZAMAN KALA
• Gelin Arabanızı Ayarlayın.
Pembe renkli nostalji dolu bir klasik gelin arabası mı istersiniz. Üstü açık saçlarınızın ve gelinliğinizin uçuşacağı ama bir o kadar da eğlenceli bir gelin arabası mı istersiniz. Yada gelin arabası için sıradan bir araç mı tercih edersiniz. Bunlara önceden karar verirseniz gelin arabasını ayarlamanız daha kolay olacaktır. Bu seçeneklere göre bir gelin arabası kiralama şirketinden klasik, üstü açık, pembe renkli nostaljik, limuzun, yada çok lüks bir jeep bunlardan bir tanesi için önceden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Şunu unutmamanızda fayda var özellikle klasik gelin arabası çok fazla bulunmadığından önceden rezervasyon yaptırarak beğenmiş olduğunuz aracı kesin olarak ayırtmanızı tavsiye ederim.
• Düğün günü için diğer ulaşım araçlarını ayarlayın.
Düğün gününde gelin arabası dışında konukların yada bir yerden başka bir yere taşınması gereken malzemeler için yeterli sayıda ulaşım aracı ayarlamanız düğün günü telaşınızı azaltacaktır. Ayrıca bu
araçların gelecekleri yeri tarif edecek ve araçları koordine edecek bir yakınınızı ayarlamanızı tavsiye ederim.
• Davetiyelerinizi, teşekkür kartlarınızı ısmarlayın ve ihtiyacınız olacaksa bir kaligraf bulun.
Düğün davetiyeleri için davetiye firmalarını gezmeye başlamadan önce davetiye firmalarının kataloglarını internetten de inceleyerek fikir edinebilirsiniz. Hatta internetten sipariş vererek düğün davetiyelerinizin basılarak adresinize gelmesini sağlayabilirsiniz. Ya da ben davetiyeleri canlı olarak görmek ve incelemek istiyorum derseniz davetiye firmaları genellikle birbirine yakın yerlerdedir.
• Damadın smokinini satın alın veya ayırtın.
Damadın smokini ya da damatlık için bir çok ünlü marka her yıl farklı damatlık modellerini damat adaylarının beğenisine sunmaktadır. Bu firmaların internet sitelerini inceleyerek modeller hakkında bir ön bilgi edinebilirsiniz. Daha sonra beğendiğiniz modelleri satış mağazalarına gidip, üzerinizde deneyerek karar vermenizi öneririm. Düğün gününüze kadar geçecek olan sürede kilonuzdaki değişimlerini kontrol altında tutmaya özen gösterin.
• Varsa sağdıç ve nedimelerin kıyafetlerini seçin.
Düğün konsepti için seçilen renkleri sağdıç ve nedimeler ile önceden paylaşın. Sağdıcın kıyafeti damat ile uyumlu olması, nedimelerin kıyafeti de birbiri ile uyumlu olması düğün albümünüze de renk katacaktır.
• Gelinliğinizle birlikte kullanacağınız her tür çorap veya çamaşır ihtiyacınızı karşılayın.
• Düğününüzde vereceğiniz nikah şekerlerinizi seçin.
Nikah şekerleri modellerini internet üzerinden inceleyerek yine internet üzerinden sipariş edebilirsiniz. Biraz daha çevreci bir yaklaşımla konuklarınıza fidan hediye edebilir yada onların yerine fidan diktirebilirsiniz. Yada nikah şekeri yerine hayır kuruluşlarına bağışta da bulunabilirsiniz.
• Düğün gününüz için bir otelde oda ayırtın.
Düğünden sonra rahat bir gece geçirmek için iyi bir otelden oda ayırtmanızı tavsiye edebilirim. Bir çok otel düğün çiftleri için ayrıcalıklı hizmetler ve extra indirimler sunmaktadır. Bulunduğunuz illerdeki otelleri araştırarak düğün çiftleri için sundukları extra hizmetleri ve indirimli fiyatları önceden öğrenerek, sizin için en makul olan otelden önceden yer ayarlamanız düğün gününüzü daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.
• Şehir dışından gelecek olan misafirlerinizin kalacakları yerleri ayarlayın.
Şehir dışından gelecek olan misafirlerin organizasyonu sizi ciddi anlamda zorlayacak bir konudur. Onların ulaşımı konaklaması ve yemek ihtiyaçları ile ilgilenecek birilerini önceden ayarlamanız sizi ciddi anlamda rahatlatacaktır. Şehir dışı konuklar ile ilgilenecek kişinin organizasyon kabiliyetinin yüksek olması, gidilecek olan güzergahları iyi bilmesi ve ona yardımcı olacak en az bir araç ve en az bir kişinin olması şehir dışı misafirlerin ulaşımının size yansımadan gerçekleşmesi açısından önemlidir. Zira düğün günü yapılması gereken işlerin ne kadar çoğunu yakınlarınıza devredebilirseniz düğün günü stresini o kadar azaltmış olacaksınız.
• Eğer isterseniz dans derslerine başlayın.
Düğün dansı yada ilk dans sizin için çok önemli ise ve bu konuda ciddi anlamda yetersiz olduğunuzu düşünüyorsanız bir dans kursundan yada özel dans eğitmeninden eğitim almanızı tavsiye edebilirim. Tabi ki nişanlınızın da bu konuda sizinle aynı fikirde olması ve beraber ders almanız önemli.
• Kuaförünüzü ve makyözü belirleyin.
Kuaförünüz ile düğün için önceden belirlediğiniz saç modelini konuşun. Saç ve makyaj provası için gün almayı unutmayın.
İKİ İLE DÖRT AY ARASI ZAMAN KALA
• Mönünün ayrıntılarını yemek servisi verecek şirketle konuşun.
• Resmi işlemler için hazırlık yapın.
• Şahitlerinizi belirleyin.
• Çiçekçi ve organizasyon şirketiyle masa düzenini netleştirin.
• Davetiyeleri gönderin.
• İlk gelin provanızı yapın (ayakkabınızla birlikte).
BİR İLE İKİ AY ARASI ZAMAN KALA
• Düğünde mutlaka çalınacak ve kesinlikle çalınmasını istemediğini şarkıları belirleyin.
• Evlenme izninizi ve gereken diğer resmi işlemleri halledin.
• Kızlık soyadınızı koruyacaksanız gereken belgeleri hazırlayın.
• Kuaför ve makyözle birlikte duvaklı saç ve makyaj provası yapın.
• Adres değişikliğinizi gerekli kurumlara bildirin.
• Bir anı defteri alın.
İKİ HAFTA KALA
• Aksesuarla ve iç çamaşırlarınızla gelinlik provası yaptırın.
• Oturma planını yapın ve masa kartlarını hazırlayın.
• Yemek servisi yapacak şirkete davetli sayısını belirtin.
• Henüz LCV vermemiş davetlileri arayın.
• Evde düğün ayakkabılarınızı giyin, ayağınız alışsın.
• Siz balayındayken varsa çiçeklerinize ve evcil hayvanınıza bakacak birini bulun.
BİR HAFTA KALA
• Oturma planına son halini verin.
• Cildinizle ilgili gerekiyorsa son kozmetik bakımlarınızı yaptırın.
• Gelinliğinizi teslim alın.
• Yemek şirketiyle tüm ayrıntıları yeniden teyit edin.
• Balayı planlarınızı gözden geçirin ve acil bir durum olasılığına karşı seyahat programınızı bir arkadaşınıza bildirin.
• Balayı hazırlıklarınızı yapın.
• Yemek şirketine son davetli sayısını bildirin.
• Düğün gününde, hazırlıklarınız sırasında yanınızda olmasını istediğiniz arkadaşlarınız varsa, kendilerine haber verin.
BİR GÜN KALA
• Ulaşım düzenlemelerini kontrol edin.
• Törenle ilgili herşeyi; nikah şekeri, yüzük kutusu, anı defteri gibi malzemeleri düğün yerine götürülmek üzere bir kutuya koyun.
• Manikür ve pedikür yaptırın, Kuaför ve makyaj için aldığınız randevuyu tekrar onaylatın.
• Bahşiş verecekleriniz varsa zarflarınızı hazırlayın. Gelin arabasının önünü kesecekler için küçük miktarlarda zarflar hazırlayın.
• Kuaför sonrasında gelin alma olacaksa detaylarınızı ailenizle ve müstakbel eşinizle konuşun.
• Fotoğraf çekimi zamanlamasıyla ilgili fotoğrafçınızla görüşün, portre çekimi için zaman ayırmayı unutmayın.
• Erkenden yatmaya ve uyumaya çalışın. Yarın en mutlu günlerinizden biri olduğu kadar yorucuda geçecek.
• Güzel bir kahvaltı ile güne başlayın. Bugün enerjiye ihtiyacınız olacak.
• Saç ve makyajınızı yaptırmak için kuaföre gidin.
• Şahitlerinizle tekrar konuşun ve kaçta nerede olmaları gerektiğini hatırlatın.
• Derin bir nefes alın ve günün tadını çıkarın.
- Düğün Planlama Listesi
- Düğün organizasyonu
- Düğün Organizasyon Listesi
- Düğünde Yapılacaklar
- Düğünde Yapılması Gerekenler
- Düğünde Yapılacaklar Listesi
- Düğün Organizasyonunda Yapılacaklar Listesi
- Düğün Organizasyonu Planlama Listesi